Otevřené tržiště o rozloze 2 400 m2 v O2 Universum, kuchařské a barmanské show, inspirativní workshopy, soutěže, ale i odborné přednášky, panelové diskuze a vzdělávací kurzy více než dvou stovek odborníků – takový bude druhý ročník největšího gastronomického festivalu v Česku, MAKRO CZECH GASTRO FEST, který dnes začíná v Praze.

Dnes a zítra se potkají na jednom místě špičky české gastronomie, odborníci, dodavatelé, hoteliéři, kuchaři, cukráři, barmani a baristé se studenty a odbornou i laickou veřejností, aby si předali zkušenosti a představili veřejnosti to nejlepší, co je dnes možné v české gastronomii zažít a objevit. Festival nabídne stovky degustačních porcí od nejlepších českých kuchařů, unikátní dezerty i drinky.

„To, co znamená karlovarský filmový festival pro kvalitní film a kulturu obecně, budujeme pod značkou MAKRO CZECH GASTRO FEST pro kvalitní jídlo a gastronomii. My v makro ČR víme, jak je důležité vybudovat národní platformu, která poskytne prostor všem gastronomickým subjektům se setkávat, sdílet své zkušenosti i názory a vidět naživo to nejlepší, co česká kuchyně nabízí i novinky ze zahraničí,“ říká generální ředitel makro ČR Jiří Nehasil a dodává„Zatímco pátek je na festivalu určen převážně odborné veřejnosti, v sobotu se těšíme na všechny malé i velké milovníky dobrého jídla a pití. Myslím, že každý gurmán bude nadšen z množství degustací, které jsou inspirovány posledními gastro trendy.“

Bohatý program druhého ročníku MAKRO CZECH GASTRO FEST najdou návštěvníci přehledně na webové stránce www.makroczechgastrofest.cz a v aplikaci Moje makro, kterou si mohou stáhnout i bez makro registrace. Díky ní budou mít detailní plán festivalu přímo ve svém mobilu. Vstupenky na sobotu jsou stále v prodeji online i na místě a pro děti do 12 let jsou za 1 Kč.

Na hlavním pódiu festivalu pod názvem Makro stage, v sekci Fresh market, bude po oba dny probíhat program plný kuchařských show za doprovodu moderátorů Pavla Cejnara a Markéty Hrubešové. Své postřehy a komentáře k tomu doplní ambasadoři Karel Kovy Kovář a Zdeněk Pohlreich. Kulinářské umění na hlavním pódiu předvede Kristína Nemčková, sous-chef michelinské restaurace Geranium, která bude inspirací, jak vařit z loupaného česneku z programu Chytrý kuchař. Připraví plněná kuřecí křídla s glazovanou omáčkou, s česnekovým pyré a chipsem z česneku servírované jako finger foods. Konstantin Filippou, hvězda rakouské gastronomie, držitel dvou michelinských hvězd a pěti čepic, představí nový koncept hodnocení v České republice Gault Millau. Kuchařská show, kde je hlavní ingrediencí ryba, bude v podání Lukáše Čarného,ambasadora makro akademie, a Jakuba Horáka, vítěze Washoku World Challenge 2023, který poté předvede návštěvníkům trimování velkého tuňáka.

Street Food sekce, pod záštitou České foodtruckové asociace, si připravila inspirativní přednášku Petera Szamuhela alias Buchecka s tématem „Jak začít a udržet podnikání“.K ochutnání budou mexické taco speciality od Radka Příhonského, americké BBQ od Take Eat EZ či autentický indický street food z food trucku Laziz. Makro akademie připraví šťavnaté burgery z kvalitního masa vlastní výroby s hranolky z Iniciativy ČESKÉ POLE.

George Němec naučí v barové sekci, jak namíchat z ginu, kordialu z čerstvého bobkového listu, citrusové esence a saline solution signature drink Laurus Gimlet.

Barmanská show pod taktovkou Tomáše Melzera ukáže míchání makro signature drinků z likéru RIOBA Aperitivo a pálenky Frux. Zajímavá bude i panelová diskuze na téma: „Hotelové bary u nás konečně dohánějí svět!“

V kávové sekci startují v pátek soutěže Czech Latte Art Championship a Barista Junior, dále zde budou probíhat cuppingy výběrových pražíren, například Nordbeans a Candycane coffee. Velmi lákavá bude přednáška na téma „Budoucnost kávové kultury“. To vše doplní jedinečný dezert od Vlada Ryasnyyho, který ochutnáte pouze na stánku Kavárna RIOBA.

Novinkou na MAKRO CZECH GASTRO FEST 2 je možnost zúčastnit se exkluzivních kurzů MasterClass. Tyto kurzy si lze objednat předem na webových stránkách makro akademie, a to nejpozději hodinu před začátkem konkrétního kurzu. Na MasterClass Zdeněk Pohlreich zodpoví všechny otázky o podnikání, Kristína Nemčková ukáže, jak využívat tradiční české suroviny, tajemství dokonalých vietnamských rolek odhalí Kevin Ngu, jak připravit moderní sashimi objasní Jakub Horák. Slepou ochutnávkou českých vín provede národní someliérka Klára Kollárová a mnohonásobně oceňovaný Jakub Přibyl představí výběrová vína řady Sommelier Select. Barman Jakub Šebek zasvětí zájemce do tajů pokročilé mixologie a ukáže, jak ji zvládnout i doma. A nakonec se lze pomocí virtuální reality dostat do míst pivovaru, kam se běžný smrtelník nepodívá. Průvodcem bude obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Martin Hložek.

A co si MAKRO CZECH GASTRO FEST připravil pro návštěvníky na sobotu?

Výběr z nejzajímavějších ochutnávek napříč sekcemi

ÚstřiceFresh market ryby10:00–12:00
Tuňák14:00–16:00
TatarákyFresh market maso a uzeniny11:00–15:00
Hot dogy12:00–14:00
FondueFresh market sýry14:00 a 16:00
Mexické taco speciality od Radka PříhonskéhoStreet foodcelý den
Americké BBQ od Take Eat EZ
Autentický indický street food z food trucku Laziz
Šťavnaté burgery a hranolky z Iniciativy ČESKÉ POLE od makro akademie
Signature dezert od Vlada Ryasnyyho z oblíbených ingrediencí Zdeňka Pohlreicha – hořké čokolády a malinKavárna

Tipy na nejzajímavější show, diskuze a další

Talkshow – Kovy, Zdeněk Pohlreich a dalšímakro stage10:30 –11:00
Kuchařská show/maso – Radek Příhonský a Jitka Ulihrachová11:00 –12:00
Trimování tuňáka – Jakub HorákOd 13:30
Kuchařská show s dezertem z ananasu – Helena Fléglová a Vlad Ryasnyy15:30 –16:30
Koktejly starší než Národní divadlo! – Tomáš Mozr, barový historik a koktejlový nadšenecBarová sekce15:00 –16:00
Sociální sítě – bez toho to nejde, panelová diskuzeStreet food sekce14:30 –15:15
Workshop Latte Art pro začátečníky – Ondřej ŠtoklKávová sekce10:30 –11:30
Czech Latte Art Championship 2024 & Barista Junior 202410:30 –18:00
Přednáška Jak se připravit na baristické mistrovství světa s Romanem Nejedlým, aktuálním vítězem Czech Barista Championship 2024 a majitelem pražírny Fiftybeans12:30 –13:20
Hotelová snídaněSekce hotel10:30 –11:30
Mladá generace a technologie a jejich využití pro business, Petr MáraGastroTek10:45 –11:15
Ženy v gastru, panelová diskuze – Miluše Makó (Green table), Eliška Hromková, Helena Fléglová (HF Pastry Academy), Iveta Fabešová (Werichova vila by IF), Klára Kollárová (Národní vinařské centrum), Jana Havrdová (Hospodářská komora), Aneta Martíšková14:00 – 14:45

MAKRO CZECH GASTRO FEST se koná pod záštitou ministra zemědělství Marka Výborného a ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem, Českou Food Truck Asociací, Specialty Cofee Asociation, Food’n Beverage Foundation, George Němec & co., Pytloun Hotels a dalšími partnery.