Hudba má na lidský organismus různé účinky, a to platí i pro vývin miminka v prenatálním období. Studie naznačují, že hudba může mít pozitivní vliv na vývoj plodu již v děloze. Zde jsou některé způsoby, jakými hudba na miminko působí.

Podpora mozku: Vliv hudby na činnost mozku už v prenatálním období prokázaly některé studie, které zaznamenaly změnu srdeční frekvence jako pozitivní znamení, že dítě reaguje na zvuky. Zvukové vlny totiž stimulují neurony v mozku k vytváření nových spojení, což může být prospěšné pro kognitivní vývoj. Při výběru hudby pro plod je však dobré se zaměřit na klidné a harmonické melodie, ale i na melodii matčina hlasu, který vnímá miminko jako první.

Když těhotné ženy během těhotenství zpívají svým dětem, nebo poslouchají hudbu z reproduktorů, rodí se děti s lepší schopností neuronového kódování zvuků řeči. To je jeden z hlavních závěrů studie vedené profesorem Carlesem Escerou, vedoucím Brainlab – Research Group on Cognitive Science na Psychologické fakultě Univerzity v Barceloně.

Emocionální pohoda: Pro ideální vývoj plodu v prenatálním období je podstatné, v jakém je zdravotním stavu jeho matka, ale také v jakém se nachází emocionálním rozpoložení po celou dobu těhotenství. K tomu může dopomoci například klidná a harmonická hudba, která dokáže uklidnit jak matku, tak plod. “Emocionální stav matky má také přímý vliv na miminko, takže poslech uklidňující a relaxační hudby může pomoci udržet matku i dítě v klidovém stavu a navodit harmonizující pocity,” sděluje hudebník Karel Havlíček, který je uznávaný v Česku i ve světě a komponuje také filmovou hudbu. Nyní je za hudbu k filmu Bratři nominovaný na Českého lva. Aktuálně vyšla jeho nová deska Pregnancy Music, která je určena právě nastávajícím matkám a jejich miminkům, aby dokázala zklidnit jejich mysl i navodit příjemné pocity.

Vývoj sluchu: Plod v děloze začíná vnímat zvuky přibližně ve 20. týdnu těhotenství, a hudba může podporovat vývoj sluchových schopností. Pravidelná expozice hudbě může pomoci plodu rozlišovat různé zvukové frekvence a tóny. Dokonce už v 16. týdnu začíná plod vnímat nízkofrekvenční vibrace, což jsou převážně vibrace z těla matky v podobě jejího tepu srdce či dýchání, a mezi 20. a 24. týdnem vnímá více zvuků z vnějšího světa, které se k němu přenášejí skrz břišní stěnu matky.

Vztah mezi matkou a dítětem: Hudba je často sdílená zkušenost, která umožňuje utužit mezilidské vztahy. Společný poslech hudby tak může posílit i vazbu mezi matkou a dítětem ještě před narozením. “Nejenže hudba může nastávajícím maminkám pomoci s relaxací a uvolněním, ale matka může cítit, jak se dítě v děloze pohybuje nebo reaguje na určité písně a zvuky, což může podporovat emoční spojení,“ doplňuje hudebník Karel Havlíček, který pomáhá svou hudební tvorbou i své těhotné ženě Adéle Havlíček.