Muzeum Story of Prague, které bylo otevřeno u Karlova mostu, se představuje jako průkopník v zážitkové prezentaci kulturního dědictví a vzdělávání. 800 let Prahy prozkoumáte na třech patrech, kde se propojuje atmosférické expozice s moderními technologiemi. Do děje vás vtáhnou audio-virtuální technologie, rozšířená realita, filmový scénář a nevídaná interaktivita. Muzeum Story of Prague bylo navrženo tak, aby zaujalo všechny věkové kategorie, včetně nejnáročnější generace Z.

V podchodu Karlových lázní na Křížovnické náměstí bylo otevřeno nové interaktivní muzeum Muzeum Story of Prague. Není to klasické muzeum s exponáty a spoustou textů, kde vládne hrobové ticho. Tady historie naopak k návštěvníkům promlouvá tím nejzábavnějším způsobem. Pomocí stažené muzejní aplikace a nasazených sluchátek.

Rozšířená realita inovativním způsobem propojuje exponáty s moderními technologiemi, a poskytuje interaktivní a poutavý zážitek. Na označených místech se tak návštěvníci ponoří pomocí AR do virtuálního světa, který je zároveň i naučný. Ve Story of Prague se nikdo nenudí – zábavu navodí interaktivní foto pointy, které osloví děti a ty hravější z nás dospělých.

Muzeum Story of Prague – to je jeden velký příběh o Praze propojený filmovým scénářem, do kterého se podařilo vměstnat 800 let těch nejzajímavějších a nejdůležitějších témat Prahy. Návštěvník se tak ocitá v živém filmu, který je smyslovým zážitkem. Průvodcem se stal virtuální duch domu, který příběhem o jednom z nejkrásnějších měst světa– story of Prague – provází. Žije tady skoro osm století a kouzelně vypráví, co v okolí za tu dobu zažil. Český hlas mu propůjčil Bohdan Tůma a duch se návštěvníkům občas i ukáže virtuálně v prostoru skrze technologii rozšířená realita.

Muzeum je rozděleno do tří pater s devatenácti různými místnostmi. První patro je věnováno středověku a je v něm skryta tajná komnata. Druhé vypráví o Praze v době války a během dvou okupací, přibližuje průběh Pražského povstání, vykresluje běžný život v komunismu i špehovací a vyslýchací techniky StB, připomíná dění srpna ’68. Poslední patro oživuje období svobody, začíná rokem 1989 a Sametovou revolucí, ale ukazuje v odlehčeném pohledu třeba divoké „devadesátky“. Je odtud také nádherný výhled na Pražský Hrad a Křižovnické náměstí a nabízí plno tipů, kam vyrazit po Praze dál.

Na vytvoření muzea se podíleli přední čeští historikové jako např. Mgr. Petr Bahník, Mgr. Jakub Jareš, Ph.D. a Mgr. Ladislav Čumba. „Mé nadšení pro vytváření podobných zážitků mě přivedlo na palubu projektu, kde jsem se ujal role kreativního tvůrce, zodpovědného za koncept a realizaci. Cíl byl jasný: vytvořit místo, které osloví široké spektrum návštěvníků – od cizinců po Čechy, od seniorů až po děti a generaci Z, která se vyznačuje krátkou pozorností, “ říká zakladatel muzea Michal Vála, který zde využil své zkušenosti z předešlých projektů – vytvářel expozici pro Apple Museum a je také tvůrcem Únikové hry.

V muzeu je rozmístěno téměř 300 QR kódů, pod kterými se ukrývají texty, fotky a videa. Skrze kameru mobilu se díváte do prostoru a věci se v něm rozpohybují a ožijí. Fungují tu také okna do historie. Pohledem ven přes telefon tak například uvidíte povodeň, která opravdu za domem kdysi řádila, barikády v ulicích či tank z roku 1945. Součástí je také spousta zábavy jako např. možnost udělat si ze svého obličeje slavný obraz složený z ovoce od Giuseppe Arcimbolda. „Návštěvníci si sami určují vlastní tempo, jak moc do hloubky témat a zajímavostí chtějí zajít. Na rozdíl od klasických muzeí jsou na zdech jen ty nejdůležitější výtažky těch nejzajímavějších témat. Tedy Fun Facts neboli „špeky”,“ dodává Michal Vála.

Story of Prague – Museum