Nová kriminální série Metoda Markovič: Hojer z dílny Voyo Originál se představuje s prvním trailerem. Metoda Markovič: Hojer byla v premiéře uvedena v hlavní soutěži mezinárodního festivalu Serial Killer letos na podzim. Po jednoznačném rozhodnutí zahraniční poroty jako první tuzemská série v historii festivalu hlavní cenu vyhrála.

36 let sloužil u policie, 13 let šéfoval pražské „mordpartě“. Pod jeho vedením mělo pražské 1. oddělení šest let po sobě 100% objasněnost vražd. Jiří Markovič – neuvěřitelně humánní člověk s lidským přístupem, za každým vrahem viděl především člověka. Snažil se s nimi navázat blízký vztah založený na přímém a férovém jednání bez jakéhokoliv náznaku nadřazenosti. To byl klíč k jeho fenomenálním úspěchům. Jeho metoda. Jaké je to nastavit zlu lidskou tvář? Nová šestidílná série Metoda Markovič: Hojer z dílny Voyo Originál, která vypráví příběh dopadení a usvědčení jednoho z nejděsivějších sériových vrahů normalizačního Československa, uvede Voyo v pátek 26. ledna.

„Hrát skutečnou postavu je vždy závazek, to jsem věděl už v době, kdy jsem do projektu vstupoval. Jednu ze situací, kterou jsem během příprav absolvoval, bylo i setkání s paní Evou Markovičovou, které iniciovala Sarah Haváčová, která ji v sérii hraje. Takové setkání zodpovědnost ještě umocňuje,“ říká ke své roli Petr Lněnička, představitel Jiřího Markoviče a dodává: „Jiří Markovič mě jako osobnost velice zaujal. Moc si ho vážím, i když jsem se s ním bohužel už nestihl potkat. Jeho práce byla velmi specifická, nebyla ale podle mě nikdy kalkul. Musel v sobě mít něco nepopsatelného.“

„Svěřoval se mi s věcmi, se kterými se nesvěřoval nikomu, ani svému obhájci. Láďa (Pozn.: Ladislav Hojer) brzy ztratil oba rodiče, proto se na mě dost upnul. Když jsme se vraceli z rekonstrukce, položil mi on, obviněný, v autě hlavu na rameno a usnul. Jeho advokát to sledoval s úžasem, něco takového prý ještě nezažil. Každý kriminalista má nějaký způsob práce, svůj systém, každý je jiný. Já jsem se spíš snažil přemýšlet a jednat s nimi jako s normálními lidmi, ne jako s vrahy a podezřelými, nikdy jsem na ně nedělal žádné podrazy. A vyplatilo se mi to,“ vysvětloval během příprav Jiří Markovič. Do vězení za odsouzenými jezdil, i když byl případ uzavřený. „Byla to ode mě taková vyčůranost. Oni byli otevření, už nemohli dostat vyšší trest. A já se za nimi vlastně jezdil učit, kde jsem udělal ve vyšetřování chyby.“

Metoda Markovič: Hojer, zdroj: TV Nova

Série sleduje nejen proces vyšetřování a dopadení Ladislava Hojera a jeho specifický vztah s jeho vyšetřovatelem – do každého dílu je vložen i další z Markovičových uzavřených případů. I ty znamenaly hodně pro jeho kariéru elitního vyšetřovatele a ukazují, jak se jeho metoda vyvíjela právě v tu, kterou byl tak specifický. Zrodila se legenda Markovič.

Legendární kriminalista
„Celou dobu jsme se scházeli v jeho oblíbené hospůdce, kde ho všichni znali jako legendárního kriminalistu. I díky tomu mohl scenárista Jaroslav Hruška napsat text, ve kterém se odráží celá osobnost Jiřího Markoviče. Byl to neuvěřitelně humánní člověk s lidským přístupem. Snažil se s nimi navázat blízký vztah
založený na přímém a férovém jednání bez jakéhokoliv náznaku nadřazenosti,“ říká kreativní producent Voyo Tomáš Hruška. Scenárista série Jaroslav Hruška popsal, že strávili asi rok pouze rešeršemi, protože bylo nutné prostudovat celý spis, který měl přibližně deset tisíc stran. „Snažíte se pochopit, jak fungovalo vyšetřování, ale i jaké byly slepé uličky. Chtěli jsme najít někoho, kdo byl osobně přítomen vyšetřování. A tak jsme kontaktovali Jiřího Markoviče, kterého jsme oslovili ke spolupráci. A on s radostí přijal. Popsal nám to celé i z jeho pohledu, spoustu dobových reálií dovysvětlil. Série je nejen o případu, ale i o lidských přístupech. A to vám může dát jen svědek celé události. Mezilidské vztahy hrají v sérii důležitou roli. Jiří Markovič měl specifický styl práce,“ vysvětlil scenárista.


Režisér Pavel Soukup
Režisérem série je Pavel Soukup, který mimo jiné spolurežíroval oblíbený Odznak Vysočina. Jeho studentský film Lesapán byl nominovaný na cenu Magnesia za nejlepší studentský film v rámci Českého lva. Projekt #martyisdead získal jako první tuzemský seriál prestižní mezinárodní cenu Emmy, jako režisér je podepsán i pod novinkou #annaismissing. „Namísto klasické epizodické kriminálky, kde sledujeme policejní postupy, nabízíme realističtější pohled na systematickou policejní práci, rozprostřený na ploše celého seriálu, ve dvou časových rovinách, na pozadí jedněch z nejhrůznějších vražd v české historii,“ komentuje to režisér.


Osobnost Jiřího Markoviče
Slavný kriminalista trávil u policie 36 let, z toho 13 let šéfoval pražské „mordpartě“. Pod jeho vedením mělo pražské 1. oddělení šest let po sobě 100% objasněnost vražd. Svoji práci chápal jako boj proti zlu. Rozumí, že určitá temná stránka k životu patří. Na kriminalistu kouká na svou práci až příliš odborně, studuje sadismus a snaží se pochopit jeho podstatu. Od mládí chtěl dělat na vraždách. Vyvinul si specifickou vyšetřovací metodu, při které si s pachateli povídá jako se sobě rovnými, nepovyšuje se na ně, neuráží je, snaží se je pochopit, využít jejich temné stránky ve svůj prospěch. Je dobrý otec i manžel. Miluje svoji ženu, vášnivě a vroucně, ale city rozděluje mezi rodinu a práci. 

​Sérii Metoda Markovič: Hojer sledujte už brzy na Voyo.