Ve 4. ročníku se sešlo rekordních 142 klipů ze 14 zemí světa. V kategorii Nejlepší klip roku ve 4. ročníku nezávislé soutěže hudebních klipů No Stress Music Video Awards (NSMVA) triumfoval videoklip k písni Mess It Up skupiny The Rolling Stones. Vítězové všech osmi kategorií, které porota letos vybírala ze 142 klipů ze 14 zemí světa, byli vyhlášeni v sobotu 27. dubna v pražském Le Royal Theatre. Na slavnostním ceremoniálu vystoupila čerstvá držitelka Anděla Pam Rabbit, Dashi Stardust, Noanne, kapela Vlny a brazilský zpěvák Nobru X. Do síně slávy byl uveden John Landis, hollywoodský režisér legendárních klipů k hitům Michaela Jacksona Thriller a Black or White.

„Když začali tvůrci do 4. ročníku tvůrci z celého světa přihlašovat videoklipy, trochu jsem si posteskl, že už i do této disciplíny začíná zasahovat AI, protože hned několik videoklipů vzniklo s její pomocí. Ale nakonec porota upřednostnila klasickou filmařinu, která vzniká teď a tady, v reálných prostředích, s reálnými herci a s nosným příběhem. Videoklipy Mess it Up skupiny The Rolling Stones nebo klip k písni Dál zpěváka Jakuba Königa, jsou vlastně malými filmy, které by si zasloužily velké filmové plátno a nikoliv jen displeje mobilů,” rekapituluje letošní ročník organizátor soutěže David Laňka.

Režisér Jiří Horenský, který získal cenu za Nejlepší režii a Šok roku za videoklip Overthinker pro zpěváka ADONXSe řekl: „S Adamem (Pavlovčinem, který používá umělecké jméno ADONXS) je to náš už čtvrtý videoklip a shodli jsme se, že bychom chtěli klipem říct něco víc. A tak se zrodil nápad na příběh kluka, který není spokojený se svým vlastním tělem, který má o jeho dokonalé podobě úplně jiné představy, což je myslím častý problém řady lidí.”

V letošním ročníku se ještě více než v těch předchozích mísila velká jména filmového a hudebního světa s těmi začínajícími. „Nejen nový člen Síně slávy –  režisér řady filmových hitů John Landis, ale i režisér Calmatic má na svém kontě několik hollywoodských filmů, a oceněný kameraman André Chemetoff pak stál třeba za kamerou seriálu Euforie. A když pak ve stejných kategoriích NSMVA vedle sebe stojí takoví tvůrci společně s těmi českými a kvality jejich děl jsou srovnatelné, mám radost, že se myšlenka No Stress Music Video Awards, totiž bořit hranice a propojovat mezi sebou hudebníky a filmové tvůrce, naplňuje,” dodává Laňka.

O vítězích 4. ročníku NSMVA rozhodovala porota složená z italského výtvarníka Sergia Carusa, kazašského režiséra Kanata Torebaye, kameramana Jana Drnka, herců Adama Ernesta a Denisy Pfauserová, slovenského influencera Lukáše Frlajse a organizátora soutěže Davida Laňky.

No Stress Music Video Awards 2024 – vítězové

  • KLIP ROKU: THE ROLLING STONES – MESS IT UP / režie: CALMATIC
  • NEJLEPŠÍ REŽIE: JIŘÍ HORENSKÝ / ADONXS – OVERTHINKER
  • NEJLEPŠÍ KAMERA: ANDRÉ CHEMETOFF / DUA LIPA – HOUDINI
  • NEJLEPŠÍ STŘIH: RESMI KEREGE / KALIFARNIYA – PUERTO RICO
  • NEJLEPŠÍ HEREC: THEODOR CHRAMOSTA & MARUŠKA KÖNIG / JAKUB KÖNIG – DÁL
  • NEJLEPŠÍ KREATIVNÍ PŘÍSTUP: ČERNÝ TESÁK – ZŮSTAŇ / režie: MILOŠ DOLINSKÝ
  • NEJLEPŠÍ NÍZKOROZPOČTOVÝ KLIP: ANNA VAVERKOVÁ – ULALALA / režie: AMÁLIE KOVÁŘOVÁ, ANTOAN PEPELANOV
  • ŠOK ROKU: ADONXS – OVERTHINKER / režie: JIŘÍ HORENSKÝ
  • SÍŇ SLÁVY: JOHN LANDIS (USA)

Mezinárodní soutěž No Stress Music Video Awards (NSMVA) se konala poprvé v roce 2020 s jasným cílem. Poukázat na zajímavé klipy, které, byť jsou často mistrovským dílem, své detailnější ocenění nemají, a podpořit tak jejich tvůrce. Na rozdíl od jiných hudebních cen, které jsou nejen v České republice udíleny, se tak NSMVA nezaměřuje pouze na hodnocení hudebního snímku jako celku, ale oceňuje, stejně jako u filmu, i jednotlivé tvůrčí a umělecké profese, které jsou při tvorbě finální podoby videoklipu důležité.  Do prvního ročníku se přihlásilo 111 videoklipů z 19 zemí. Cenu za videoklip roku tehdy získali tvůrci klipu francouzské kapely Caravan Palace. Vloni triumfoval klip Future Champ DJ Tribbse a Bena Cristovaa.

Foto: Pavel Šinágl