Milujete italskou pizzu, ale chcete jíst zdravě? Z pohodlí domova si můžete připravit takovou, která je nejen nízkokalorická a nutričně plnohodnotná, ale taky neodolatelně chutná. Při vlastní přípravě získáte kontrolu nad použitými ingrediencemi a můžete si být jisti, že výsledek se obejde bez konzervantů. Připravte si ingredience podle našeho receptu a pochutnejte si na skvělé alternativě ke klasické Margheritě i u vás doma.

Víte, že mozzarellová Margherita byla pojmenována po italské královně, která si pizzu oblíbila? K přípravě této vegetariánské pochoutky vám postačí jen pár ingrediencí. Milovníci masa si na ní pochutnají v kombinaci s prosciuttem nebo chorizem. Experimentovat můžete ale i s houbami, nebo olivami.

Cuketová pizza je oblíbená nejen pro své nutriční hodnoty, ale i pro svou univerzálnost. Hodí se jako lehká večeře, zdravý oběd, nebo jako originální pokrm na jakékoliv oslavě či setkání s přáteli.

Použijte osvědčené triky šéfkuchařů

  • Cuketu před přípravou těsta nastrouhejte a nechte chvíli odstát, aby pustila přebytečnou vodu. Dosáhnete tak křupavějšího těsta.
  • Pro intenzivnější chuť fety ji můžete před přidáním na pizzu marinovat v olivovém oleji s česnekem a bylinkami.
  • Nebojte se s bylinkami experimentovat – kromě bazalky skvěle chutná i rozmarýn nebo oregano, které podtrhnou středomořský charakter pizzy.

„Rajčatový základ je nezbytnou součástí řady italských tradičních receptů. Ti, kteří se soustředí na kvalitu, by proto měli volit protlak a omáčku z rajčat, která zrála na přímém slunci, protože pak jsou bohatá na vitamíny a antioxidanty. V kvalitních protlacích a omáčkách nejsou přidány žádné konzervanty nebo další éčka, “ říká Michal Neškera, obchodní ředitel společnosti Spak.

Nemůžete se rozhodnout na jakou pizzu máte chuť? Vyzkoušejte Quattro Stagioni neboli pizzu čtyř ročních období. Jedná se o kombinaci ingrediencí tak, že každá čtvrtina pizzy představuje jedno roční období. Artyčoky symbolizují jaro, rajčata s bazalkou léto, houby podzim a prosciutto s olivami zimu. Díky svému širokému chuťovému spektru si tato pizza získala popularitu po celém světě.

Pepperoni pizza je ideální pro milovníky pikantních chutí. K základu s protlakem a sýrem přidejte kvalitní salám s vysokým obsahem masa a dozdobte chilli papričkami. Vegetariáni naopak ocení Quattro Formaggi, která kombinuje chuť parmazánu, nivy, mozzarelly a gorgonzoly.

CUKETOVÁ PIZZA S ŘECKOU FETOU

Doba přípravy: 40 minut

Doba pečení: 30 minut

Na 1–2 porce budete potřebovat:

Na těsto:

  • 1 středně velkou cuketu
  • 2 mozzarelly
  • 1 vejce
  • sůl, pepř

Na omáčku:

  • 1 balení pizza omáčky Spak
  • 1 lžíci rajčatového protlaku Spak
  • 1 stroužek česneku
  • 4 snítky tymiánu
  • sůl, pepř

Na dohotovení:

  • hrst cherry rajčátek
  • hrst lístků bazalky
  • 100 g fety
  • olivový olej

Postup: Cuketu nastrouhejte najemno a důkladně z ní vymačkejte šťávu. Poté nastrouhejte mozzarellu a společně s vejcem ji přidejte k cuketě. Vše důkladně promíchejte, osolte a opepřete. Plech vyložte pečicím papírem a naneste na něj hotové cuketové těsto. Rukama těsto vytvarujte do kulata. Vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte 15 minut. Mezitím dejte do misky rajčatovou omáčku a protlak. Přidejte tymián, prolisovaný stroužek česneku, sůl a pepř. Vše dobře promíchejte.

Rajčátka překrojte a sýr feta rozdrobte. Na upečené těsto rozetřete omáčku. Přidejte rajčátka, sýr feta a lístky bazalky. Poté pizzu pokapejte olivovým olejem, vložte ji do trouby na dalších 15 minut a pečte dozlatova.

Tip: Pokud je těsto řidší, přidejte do něj trochu ovesných vloček nebo strouhanky.

Master pizza omáčka Spak 180 g

Omáčka s výraznou chutí bazalky a česneku dokonale dochutí domácí pizzu. Na 100 g omáčky bylo použito 195 g rajčat. Omáčka se hodí nejen na přípravu domácí pizzy, ale také k dochucování omáček nebo slaných koláčů.

Doporučená maloobchodní cena: 39,90 Kč

Master protlak Spak 180 g

Lahodný protlak je založen na vysoce kvalitních rajčatech, která dozrávají v Evropě na přímém slunci. Na výrobu 100 g protlaku bylo použito 400 g rajčat. Díky vysokému podílu rajčat je protlak velmi hustý a pro dosažení intenzivní rajčatové chuti pokrmu stačí přidat jen malé množství. Je bez konzervantů a je vhodný i pro bezlepkovou dietu a vegany.

Doporučená maloobchodní cena: 39,90 Kč