Hledáte jednoduchou a zdravou večeři, kterou si zamilují i vaše děti? Možná vás překvapí, že její hlavní ingrediencí je cuketa. Pokud její chuť vaše ratolesti nemají zrovna v oblibě, nezoufejte! Tento recept ji šikovně zamaskuje výraznou chutí italského sýru parmazánu a osmažené těstíčko ze strouhanky jí dodá lahodnou křupavost. Grilované cukety jsou zaručeným způsobem, jak si v rámci celé rodiny dopřát zeleninové jídlo bohaté na vitamíny.

Máte doma přebytečnou cuketu? Pak je pro vás náš recept jako dělaný. Tato pochoutka přijde vhod mimo večeři i na svačinu do školy či do práce, nemusíte si proto dělat starosti s dalším vařením na následující den. Na povrchu jsou placičky křupavé a uprostřed lehké a křehké. Svěží chuť jim přidá citronová kůra a bylinky jako je šalvěj, kopr nebo petržel.

Cuketa je typická pro středomořskou kuchyni a je bohatá na vitamíny A a C a další důležité minerály a antioxidanty. Cukety také podporují zdraví srdce, normální hladinu krevního tlaku či sílu kostí.

Máte po vaření ještě nějaké nespotřebované usmažené cukety? Náš tip: Až je budete před snězením ohřívat, vyhněte se mikrovlnce, jinak těsto ztratí svou křupavost. Raději zkuste cukety opéct v horkovzdušné fritéze, na grilu či na másle na rozpálené pánvi.

Podívejte se na několik osvědčených tipů od šéfkuchařů:

  • Cuketa v těstíčku nejlépe chutná v kombinaci s tou správnou omáčkou. Obecným favoritem je tatarská omáčka nebo majonéza spolu s čerstvým česnekem a zelenou cibulkou.
  • Pokud nechcete, aby byla cuketa příliš vodnatá, předem ji nakrájejte, osolte a nechte asi 30 minut odstát. Tak se zbavíte přebytečné tekutiny, kterou zadržuje. Pamatujte, že menší cukety zpravidla obsahují i menší procento vody, na zpracování obrů si proto vyhraďte více času.
  • Než začnete smažit, dejte pánvi dostatek času na zahřátí. Přebytečnou tekutinu z cukety tak dokáže rychle odvádět a výsledek bude zaručeně křupavý a dobře propečený. Vlažná pánev vlhkost naopak přitáhne a cuketa by se k ní mohla přichytit.

postup
postup

Cukety s bylinkami a parmazánem
Doba přípravy: 40 minut
Doba smažení: 30 minut

Na 4 porce budete potřebovat:
2 středně velké cukety
Sůl, pepř

Na dohotovení:
100 g hladké mouky
150 g strouhanky
60 g parmazánu
1 vejce
100 ml mléka
Olej na smažení
Hrst bylinek

K podávání:
Tatarská omáčka Spak
Majonéza Spak

Postup:
Cukety nakrájejte na plátky, osolte je a opepřete. Do jedné misky dejte mouku, v další rozšlehejte vejce s mlékem a celou směs osolte. Sýr nastrouhejte na jemném struhadle a promíchejte se strouhankou a nasekanými bylinkami. Kolečka cukety obalujte v mouce, vejci, a nakonec ve strouhance. V pánvi rozpalte olej a postupně na něm usmažte cuketu z obou stran dozlatova. Cukety skládejte na papírové ubrousky, aby se z nich odsál přebytečný tuk. Podávejte s tatarskou omáčkou a majonézou.

Tip:
Cuketu můžete také připravit v létě na grilu. Obalenou ji pokapejte olejem a vyskládejte na grilovací mřížku nebo tácek. Pečte z obou stran dozlatova.

Tatarská omáčka Spak 500 ml
Vysoce kvalitní tatarská omáčka s obsahem křupavých kousků okurek a cibule. Má bohatou, krémovou konzistenci a výbornou chuť. Obsahuje 4,2 % vaječných žloutků, 40 % řepkového oleje a je vhodná pro bezlepkovou dietu. Doporučená maloobchodní cena: 79,90 Kč

Majonéza Spak 500 ml
Vysoce kvalitní majonéza s bohatou, krémovou konzistenci a výbornou chutí. Obsahuje 4,8 % vaječných žloutků, 50 % řepkového oleje a omega 6 a omega 3 mastné kyseliny. Je vhodná i pro bezlepkovou dietu. Doporučená maloobchodní cena: 79,90 Kč

Zdroj a foto: Spak