Naše pamětihodnosti můžeme objevovat i pomocí her. Například český výrobce her a hraček, společnost EFKO-karton, s. r. o. z Nového Veselí právě uvádí na trh novou originální hru s názvem „Tajemství Býčí skály“. Jejím prostřednictvím si malí i velcí badatelé udělají představu, jak vypadalo objevování jeskyní a historických nálezů v Moravském krasu.

Jeskyně Býčí skála v Moravském krasu byla svědkem hodně strašidelných událostí a zároveň i archeologického zkoumání. V každém případě je to určitý středoevropský historický fenomén. Prostřednictvím stolní hry si ho jistě rádi připomenou v teple domova i rodiny s dětmi.

Tuto lehce strategickou hru mohou provozovat dva až čtyři hráči. Každý z nich ve svém kole rozvíjí vlastní jeskyni přiložením hracího pole (tzv. hexu), pohybuje se v ní nebo objevuje prostor tajemného podzemí pomocí své figurky badatele. Tak získává karty objevů. Cílem hry je prozkoumat co největší část jeskyně, vypátrat v ní cenné poklady a získat nejvíce výherních kamenů. Zajímavostí je, že jeskynní chodby nesou názvy opravdových podzemních prostor z různých jeskyní Moravského krasu. Hráči objeví například Dóm chaosu, Stříbrnou chodbu, Pohádkovou síň, Bludiště a mnoho dalších.

„V roce 2022 k nám do firmy přijeli představit koncept své vlastní hry manželé Daniela a Jakub Pernesovi. Musím říci, že se nám jejich nápad hned zalíbil. A to jak samotným námětem, tak i herním principem. Rozhodli jsme se začít s nimi na hře spolupracovat a vydat ji. Nejprve bylo třeba koncept uzpůsobit tak, aby byl technologicky vyrobitelný a optimalizovaný do formátu rodinné hry. Původní variantu totiž autoři navrhovali pro větší dětské kolektivy, které navštěvovaly Muzeum Blanenska. V těchto dnech titul míří do kamenných prodejen i e-shopů,” vysvětluje proces tvorby Miroslav Kotík, majitel firmy EFKO-karton, s.r.o. z Nového Veselí.

Daniela a Jakub Pernesovi

„Při tvorbě hry jsem vytrvale nabádal své kolegy z Muzea Blanenska, abychom konečně společně dali dohromady příklady nálezů, které archeologové a jeskyňáři v jeskyních Moravského krasu našli. Stalo se. Proto hráči mohou při objevování své jeskyně najít třeba mincovní poklad, jeskynní malby, kosti vyhynulých zvířat a samozřejmě legendárního bronzového býčka. Manželka Daniela tyto nálezy ilustrovala podle podkladů mého kolegy, archeologa Marka Nováka a přírodovědce Vlastislava Káňi,“ vysvětluje jeden z dvojice autorů hry, Jakub Pernes. Desková hra Tajemství Býčí skály obsahuje 64 hexových hracích polí, 140 kamínků, které zastupují body, 46 karet a 4 dřevěné figurky badatelů. Hru vytvořili ve spolupráci s Muzeem Blanenska.

Snad každý kluk je duší závodníkem. Nezáleží na věku. Rychlost je vrozená jak malému klukovi, tak i jeho dědečkovi. Proto všichni milovníci rychlých kol zpozorní, zaslechnou-li slovo „autodráha“. A opravdoví nadšenci napnou uši ještě víc, řekne-li se „česká autodráha Ites“. Její historie sahá až do roku 1968. Autodráha byla známa také pod obchodními názvy EuropaCup, Autodráha 90 nebo FARO. Ites je od roku 2019 v rukou nového majitele Miroslava Kotíka, který s inovacemi této autodráhy doslova šlápl na plyn. Ježíšek tak může nadělovat jak různé sety autodráhy, tak i jednotlivá nová autíčka a komponenty poctivé české výroby. V případě autodráhy značky Ites jde o dárek, který se doslova dědí z generace na generaci. V době virtuálních her je velmi lákavé vyzkoušet si opravdové závodění, kde fungují fyzikální zákony, a kde si skutečná autíčka můžete navíc různě upravovat i opravovat. Nově je tato dráha doplněná také o digitální počítadlo projetých okruhů a digitální regulovatelný zdroj. Ten umožní snížením napájení zpomalit autíčka tak, aby bylo závodění atraktivní a přístupné i pro malé děti.

„Rád vzpomínám na dětství a Vánoce, kdy jsem očekával, že pod stromečkem bude velká krabice. A jedny Vánoce tam opravdu byla a v ní vysněná autodráha. Táta mi vyrobil velkou desku, na kterou jsme dráhu pevně přidělali. A začaly často nekonečné závody. A ne jenom to. Velmi brzy jsem poznal, že se o autíčka, ovladač a celou dráhu musím dobře starat, udržovat, opravovat. Autodráha byla určitě jedna z mých dětských aktivit, která mne přivedla k zájmu o techniku a chápání, jak věci fungují. A také k poznání, že se nefungující věci opravují, a ne běžně vyhazují a kupují za ně nové. Dnes je bohužel většina výrobků, a u hraček to platí dvojnásob, vyráběná pro „krátké využití“ s tím, že si musíte potom koupit výrobek nový. Náš přístup je ale jiný. Chceme, aby se naše výrobky udržovaly, daly se servisovat, upravovat a dělaly radost i dalším generacím. I proto máme v nabídce velké množství náhradních dílů nejen na nové, ale i původní dráhy a autíčka. Už jsem sice slyšel z několika úst, že se to dnes již takto nedělá, a že obchodně přicházíme o možnost prodávat ve větším nové zboží, ale nehodláme na této strategii nic měnit. Myslím si, že je třeba trochu změnit vnímání spotřebitelů, že velmi proklamovaná „udržitelnost“ a ekologický pohled na výrobky není jen v tom vyrobit výrobek s nižší uhlíkovou stopou, ale vyrábět a kupovat si výrobky s dlouhodobou užitnou hodnotou. Mám vždy velkou radost, když mi někdo volá nebo píše: ‚Mám doma původní autodráhu, se kterou jsem si hrál zamlada, mohu z toho něco použít?‘ A já mohu odpovědět, že prakticky téměř všechno a na spoustu původních věcí máme náhradní díly. Dokonce jsme do sortimentu zavedli i samotné kovové sběrače na dráze, které si v případě koroze nebo poškození může zákazník koupit a jednoduše vyměnit“, uvádí Miroslav Kotík, majitel firmy ITES RACING s.r.o.

Novinky inspirované legendárními závodními vozy

„Autodráha a autíčka jsou moje celoživotní hobby, a tak když jsem se dozvěděl, že se pan Kotík rozhodl českou autodráhu zachránit, moje srdce zaplesalo“, uvádí modelář Pavel Veverka. „S panem Kotíkem jsem se následně spojil a nabídnul mu pomoc s oživěním původních autíček. Nabídku záhy přijal, a tak jsem i já mohl svým dílem pomoci k znovu oživění této legendární české autodráhy. Pomohl jsem s návrhem zcela nového univerzálního podvozku, na který je možné přidělat karoserie známých závodních strojů. Přivedli jsme tak na svět závoďáky inspirované modely aut Porsche 917, Tyrrell 005, Ligier JS, Renault RE-20 a nedávno také Porsche 911. Tato závodní auta nejen skvěle vypadají, ale i perfektně jezdí. Nový univerzální podvozek umožnuje pracovat s rozdílným rozvorem autíček. Dovoluje také stavbu svých výtvorů nadšeným modelářům. Věříme, že své místo dostane i v autodráhových klubech, kde pracují s dětmi“, dodává Pavel Veverka.

Favorit City 1071

„S panem Kotíkem jsme také řešili, jak stavění závodních autíček přiblížit co nejširšímu spektru dětí. A to i těm, co se modelaření bojí. A vznikl naprosto unikátní podvozek s „puntíky“ s označením ITL 010. Je kompatibilní s celosvětově nerozšířenější stavebnicí. Děti mohou na tento podvozek jednoduše stavět z kostiček autíčka dle své fantazie nebo si přestavět modelové auto na auto s motorkem a sběracím vodítkem. Svůj výtvor mohou postavit na dráhu a zazávodit si“, doplňuje pan Veverka. „Tento nápad se líbí rodičům i samotným dětem. Na výstavách není možné děti od stavění a zkoušení ježdění na dráze odtrhnout Myslím, že se nám tímto podařilo propojit autodráhu s tvůrčí a zábavnou činností pro děti,“ dodává Miroslav Kotík.

Není úplně snadné, nabídnout taková autíčka, aby zaujala a uspěla v dnešní konkurenci. „Autíčka se prostě musí líbit. Máme sice špičkovou technologii na výrobu super tenkých modelářských samolepek, ale navrhnout polepy tak, aby autíčko skvěle vypadalo a zároveň bylo možné technicky zvládnout sériové ruční lepení, je samostatná grafická disciplína. A tak jsme velmi rádi, že se tohoto úkolu s chutí a nadšením zhostil pan Petr Vejdělek a jeho dcera Tereza. Jim vděčíme za to, jak hezky tyto staronová autíčka vypadají. Za každým jedním autíčkem, ovladačem ale i jiným dílem autodráhy je ruční poctivá práce tady v Čechách a na to jsme právem hrdí“, dodává Patrik Ulč z firmy ITES RACING.

Česká autodráha se tak znovu dostává do podvědomí a zájmu dětí a rodičů, a to především svojí kvalitou, stabilitou a zajištěným servisním zázemím. Je možné zakoupit jak kompletní sety, tak samotné díly a autíčka na oživení a rozšíření starší dráhy. Cenově si stojí česká autodráha o něco výše nežli autodráhy z Asie, ale zákazník si za to kupuje jistotu dlouhodobé spolehlivosti a udržení provozuschopnosti dráhy i případně pro další generace. Kompletní sortiment české autodráhy Ites mohou zájemci zakoupit přímo na stránkách výrobce www.ites.cz

Firma EFKO-karton, s. r. o., tradiční český výrobce hraček, vznikla v roce 1993. Nyní patří mezi několik málo společností, které zachovaly celou výrobu hraček v České republice. Výroba je soustředěná do dvou závodů na Vysočině – do Nového Veselí a Korouhve u Poličky. Zaměřuje se na vývoj a výrobu her a hraček, které nejen baví, ale mají zároveň edukativní úlohu. Velká část výrobků vzniká ve spolupráci se speciálními pedagogy. Vývojové oddělení firmy klade důraz na kvalitu materiálů, ze kterých se výsledné produkty skládají. Posláním firmy je vytvářet kvalitní výrobky s trvalou hodnotou, které slouží více generacím. Kromě výroby vlastních produktů se EFKO specializuje i na zakázkovou výrobu her a luxusních obalů na míru. Společnost mimo jiné vyrobila největší herní plán na světě zapsaný v Guinnessově knize rekordů.  

Za své výrobky získalo EFKO řadu ocenění – cenu Grand Prix odborné poroty FOR TOYS 2010 za IGRÁČKA. V roce 2011 obdrželo čestné uznání v rámci projektu VIZIONÁŘI 2011. Ocenění bylo uděleno za oživení tradičních dětských hraček IGRÁČEK a uvedení na trh nové série, která využívá nejnovějších poznatků z oblasti didaktiky a dětské psychologie. Projekt VIZIONÁŘI organizuje sdružení Czech Inno pod záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu. V roce 2012 společnost EFKO získala ocenění v soutěži „Českých 100 nejlepších“ za strategickou hru ABAKU, kterou doporučuje rovněž Mensa ČR, Jednota českých matematiků a fyziků a Univerzita Karlova. Kreativní stavebnice ROTO získala ocenění „Správná hračka“ za rok 2013. Populární rodinná společenská hra Jožin z bažin se chlubí hned dvěma oceněními; „Správná hračka 2013“ a „Nejlepší novinka 2013“ v kategorii Hry, puzzle a karty. V roce 2014 získal označení „Správná hračka“ 2014 soubor oblíbených her Moje první hry, v roce 2018 edukativní hra „Vyprávěj“ a konstrukční stavebnice ROTO ABC. Poslední ocenění „Správná hračka“ získala společnost Efko v roce 2019 za sety nákladních aut MultiGO FIRE set a MultiGO BUILD set a za deskovou hru Picasso. V roce 2019 EFKO obdrželo v soutěži HVĚZDA 3D REKLAMY tři tituly: Absolutní vítěz soutěže, Inovace roku a první místo v kategorii Taylor made za výrobek 3D piškvorky. V roce 2022 získal brand Igráček spotřebitelské ocenění Nejdůvěryhodnější značka a vzdělávací soubor Hry pro předškoláky získal ocenění Hračka roku.

Firma je činná také na poli charitativním. Podporuje nadaci Hvězdy dětem, FOD a jejich projekt Klokánek, společnost Revenium, vybrané školy a školky, charity a nedaleký Hospic. Úspěšně se také firma zapsala v roce 2020/2021 svým projektem Pomáhej s Igráčkem, reagujícím na nedostatek ochranných pomůcek a dezinfekčních prostředků ve zdravotních zařízeních, charitách a seniorských domech.

Chcete vyhrát hru Tajemství býčí skály pro děti i dospělé?  Potom stačí správně odpovědět na soutěžní otázku a být ve správném pořadí.

Soutěžní otázka:

Maximálně kolik hráčů může hrát hru Tajemství býčí skály?

Odpověď posílejte do 15.4.20024 na soutez@stylemagazin.cz, do předmětu uveďte EFKO Vyhrává 50., 100., a 300. správná odpověď. Pět výherců bude informováno mailem.

 Více na www.efko.cz