Jaro nabízí sezónní chutě. Zkuste tyto recepty PDF Tisk Email
Neděle, 18 Duben 2021 06:46

alt

Dubnové recepty s sebou přinášejí zásadní otázku: má se ještě pokračovat v lehké jarní očistě? Odpověď je jednoduchá. Dopřávejte si to, po čem zrovna zatoužíte. My vám dodáme drobnou inspiraci a připomeneme suroviny, které jsou sezónní a mohou dělat dobře také vašemu trávení. V následujících receptech jsou ovšem stěžejní vybrané ingredience. Jestliže jsou kvalitní, což poznáte mj. podle značek kvality (Klasa, Regionální potravina, Bio apod.), bude vám více chutnat. Vyzkoušejte s námi polévku ze zeleného chřestu, pečené ředkvičky s mátou a tymiánem, smaženku s uzeným kachním prsem a žemlovku z mazance. 

 


Polévka ze zeleného chřestu s ovčím sýrem

 

Zelený chřest je už několik let v kurzu. To sice neznamená, že ho musíte nutně jíst, ale rozhodně stojí za to, na něj upozornit. Třeba právě naprosto delikátní záležitostí – chřestovou polévkou, provoněnou cibulí, česnekem a bílým vínem, kterou jsme zjemnili smetanou a posypali hoblinkami tvrdého ovčího sýru. Proč znovu zažívá zelený chřest renesanci? Snadno se s ním pracuje, skvěle chutná a navíc je velmi výživný. Za všechny jeho benefity jmenujme vysoký obsah kyseliny listové, která podporuje krvetvorbu a správnou funkci srdce a cév.

alt

Počet porcí:4 porce
Doba přípravy: 50 minut
Náročnost: *

Ingredience:
10 stonků zeleného chřestu
1 střední cibule
3 stroužky česneku
100 ml bílého suchého vína
500 ml zeleninového vývaru
200 ml smetany
50 g tvrdého ovčího sýru
50 g máslacukr,
sůl, pepř, čerstvý kopr

alt

Postup:

⦁ Čerstvý zelený chřest zbavíme zdřevnatělých konců. A rozkrájíme na menší kousky. Špičky chřestu můžeme odložit a nechat na dozdobení polévky. 
⦁ Na rozpuštěném másle restujeme najemno nakrájenou cibulku do sklovata, poté přidáme nadrobno nakrájený česnek. Nakonec přidáme překrájený chřest a opět chvíli restujeme.
⦁ Chřest zalijeme vínem, které necháme svařit na polovinu. Poté přilijeme vývar se smetanou a vaříme cca 20 minut. 
⦁ Polévku rozmixujeme do hladka s máslem a dochutíme solí, pepřem a cukrem. Polévku můžeme přecedit.
⦁ Polévku dokončíme hoblinkami sýru, orestovanými špičkami chřestu a nasekaným koprem.

Tip: Skvělý zelený chřest se pěstuje také u nás. Preferencí místních surovin pomůžeme mimo jiné ochránit životní prostředí. 


Pečené ředkvičky s mátou a tymiánem

Chutnají vám ředkvičky, ale nějakým záhadným způsobem na ně pořád zapomínáte? Zkuste to prolomit právě teď a připravte si lehkou večeři nebo svačinu. Nakrájejte je na půlky, vložte je na plech a přidejte šťávu z citronu a olivový olej a dochuťte podle potřeby solí a pepřem. Jakmile se dopečou, zasypejte je čerstvě nasekanou mátou. Proč byste neměli zapomínat právě na ředkvičky? Kromě obsahu řady vitaminů (E, D, C, B6, betakaroten aj.) a minerálů (sodík, železo, mangan aj.) mohou působit proti nadýmání a žaludečním obtížím. A hlavně si na nich pochutnáte.

alt

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 40 minut
Náročnost: *

Ingredience:
300 g ředkviček
1 citron
50 ml olivového oleje
čerstvý tymián
čerstvá máta
sůl, černý pepř

alt

Postup:

⦁ Ředkvičky rozkrájíme na poloviny a vložíme do pekáče s pečicím papírem. Poté přidáme citronovou šťávu, olivový olej, sůl a pepř. Vše dobře promícháme a nakonec posypeme lístky tymiánu.
⦁ Pekáč vložíme do předehřáté trouby na 200 °C a pečeme cca 15 minut do měkka.
⦁ Nakonec ředkvičky posypeme čerstvě nasekanou mátou a můžeme podávat se slaným, měkkým tvarohem.

Tip: Věděli jste, že obecně u nás prospívá ovoci klima a půda jižních Čech a zelenině zase Polabí?


Smaženka s uzeným kachním prsem

Jak si udělat i z uzeného kachního prsa jídlo, které bude výživné, pikantní a zároveň odlehčené? Naprosto snadno! Inspirací vám může být právě náš recept, který zvládne i úplný začátečník. Rozpečete si krajíce chleba, pomažete je kremžskou hořčicí a pokladete na ně vaječné omelety. Pak přijdou samozřejmě na řadu plátky uzeného kachního prsa posypané jedlými klíčky, které dodají pokrmu hodně vitaminů a minerálů. Že vám tam ještě něco chybí? Nebojte se, lákavě vyhlížející obložený chléb ještě zakápnete svěžím domácím dresinkem.

alt

Počet porcí:4 porce
Doba přípravy: 35 minut
Náročnost: *

Ingredience:
4 vejce
4 lžíce strouhanky
4 plátky chleba
1 ks uzeného kachního prsa
kremžská hořčice
jedlé klíčky
sůl, černý pepř, olivový olej, citron, hořčice plnotučná

alt

Postup:
⦁ Vejce děláme po porcích. Jedno vejce rozšleháme se solí, pepřem a strouhankou. Přidáme lžičku vody a uděláme omeletu, kterou přehneme v půli.
⦁ Na rozpečený plátek chleba natřeme kremžskou hořčici a nahoru položíme smaženku.
⦁ Dozdobíme jedlými klíčky a tenkými plátky kachního prsa.
⦁ To celé zakápneme dresinkem, který si vyrobíme smícháním jedné lžičky plnotučné hořčice, trošky citronu, soli a pepře. Za stálého míchání pomalu přilijeme olivový olej.

Tip: Přemýšlíte někdy, co kupujete za potraviny? Zda se musí odněkud dovážet? Nebo se pěstují či vyrábějí přímo u nás? Co nejrychlejší přesun od výrobce k prodejci může zaručit jejich svěží chuť i vůni. A navíc se díky blízké vzdálenosti tolik nezatěžuje životní prostředí.


Žemlovka z mazance s vanilkovou zmrzlinou a meduňkou

Asi už jste někdy ochutnali klasickou žemlovku s vekou. Ale co když je základem mazanec? Pokud vám náhodou zbude nějaký od Velikonoc, hned ho můžete zakomponovat do klasické staročeské pochoutky. My jsme ji obohatili o pořádnou dávku tvarohu, zkaramelizovaná jablíčka, rozinky máčené v rumu a voňavou skořici s vanilkou. Jestli si chcete život osladit pořádně, přidejte k ještě horké žemlovce vanilkovou zmrzlinu a pokrm korunujte lístky meduňky.

alt


Počet porcí: 6 porcí
Doba přípravy: 90 minut
Náročnost: *

Ingredience:
1 mazanec
6 jablek
750 ml mléka
3 vejce
70 g cukru krupice
500 g tučného tvarohu
120 g másla + na vymazání formy
100 g cukru moučka
150 g rozinekvanilkový luskrum, skořice

alt

K podávání:vanilková zmrzlinačerstvé lístky meduňky 

Postup:
⦁ Rozinky zalijeme rumem a necháme je máčet. Poté do mísy vložíme tvaroh, 50 g rozpuštěného másla a 100 g moučkového cukru. Vše dobře promícháme.
⦁ Oloupaná a jader zbavená jablka nakrájíme na plátky a opečeme na pánvi se 40 g másla. Můžeme udělat na dvakrát. Před otočením je můžeme zlehka posypat cukrem, aby zkaramelizovala. 
⦁ Do velké mísy nalijeme mléko, přidáme 3 vejce, vanilku, 70 g cukru krupice a dobře promícháme metličkou. Do směsi vkládáme 1 cm tenký plátek mazance a necháme pořádně nasáknout. Plátky klademe do předem vymazaného pekáče.
⦁ Když je dno pekáče zakryté plátky mazance, uděláme další vrstvu z plátků jablek, které poté posypeme skořicí. Slijeme rozinky a položíme je na jablka. Nalijeme a rozprostřeme trochu tvarohu. A položíme další vrstvu namočeného mazance.
⦁ Vrstvy opakujeme, až skončíme poslední vrstvu mazancem. Na tuto poslední vrstvu rozdělíme poslední část másla,
cca 40 g.
⦁ Žemlovku vložíme do předehřáté trouby na 170 °C a pečeme zhruba 30 minut, aby mazanec byl seshora zlatavý.
⦁ Žemlovku podáváme s vanilkovou zmrzlinou a čerstvými lístky meduňky.

Tip: Zaměřme se na jablka i tvaroh, jimiž prokládáme žemlovku. Jedná se o suroviny, kterých máme dostatek u nás. Odkud pocházejí vámi vybrané? Od nás? Lokální farmáři a zemědělci je totiž nabízejí ve špičkové kvalitě.

Aktualizováno Neděle, 25 Duben 2021 05:14
 

Reklama

Banner