Pražský hrad se v pátek a sobotu otevřel milovníkům piva. Konal se zde Festival minipivovarů na Pražském hradě, který navštívilo na 2500 pivních fandů, kteří již přesně věděli, co je čeká, jelikož akci navštěvují opakovaně. Byli ze všech koutů České republiky, ale bylo zde i mnoho cizinců, kteří také jezdí pravidelně. Festival minipivovarů na Pražském hradě se totiž zcela vymyká pivním festivalům, jak je v České republice známe. V pátek ho navštívil i prezident České republiky Petr Pavel, v doprovodu první dámy.
„Pan prezident na náš Festival dorazil již podruhé a velmi nás to těší. Vnímáme to jako uznání naší práce,“ sděluje Michal Voldřich, prezident Českomoravského svazu minipivovarů.
Na této degustační akci roku bylo pro návštěvníky připraveno přes 100 druhů piv 33 různých stylů z celé republiky. Celkově se zdarma vyčepovalo přes 5 000 litrů piva, což představovalo na 66 000 degustačních porcí po 0,75 dl. Na návštěvníka tak připadlo 39 degustačních dávek.

„Tucet je pěkně kulaté číslo a toho jsme právě letos dosáhli. Ano, letošní Festival minipivovarů na Pražském hradě byl již dvanáctý. Za těch jedenáct předchozích ročníků se výrazně zapsal do povědomí české craftové pivní scény. Jako reprezentativní degustační festival nemá u nás obdoby, takže se na něj sjíždí milovníci dobrého piva z celé republiky, kteří jej považují za jeden ze zlatých hřebů pivní sezóny,“ říká Jan Šuráň, ředitel Festivalu minipivovarů na Pražském hradě a pokračuje: „Míří k nám ale také pivní fajnšmekři doslova z celého světa. Do svého kalendáře si náš Festival zařadili milovníci piva z Anglie, Belgie, Švédska, Finska, Německa, Polska, Rakouska, Slovenska, Francie, USA, a dokonce jsme zaznamenali zájem z Austrálie a Nového Zélandu. Poslední dobou počet zahraničních návštěvníků dosáhl 50 % a další, doufám, budou stále přibývat.“

Pivovary, které se festivalu účastnily, jsou členy Českomoravského svazu minipivovarů, pořadatele akce. Každý z pivovarů vybral svá dvě nejlepší piva: Břevnovský klášterní pivovar, Pivovarský dvůr Zvíkov, Městský pivovar Domažlice, Minipivovar Welzl, Zámecký pivovar Pikard, Minipivovar U Medvídků, Pivovar Kocour Varnsdorf, Pivovar Volt, Joes Garage Brewery, Karlovský pivovar Pod Pralesem, Pivovar Beránek, Pivovar VŠCHT Praha, Královéhradecký měšťanský pivovar, Pivovar Permon, Rožnovský pivovar, Chmelařský institut, Pivovar Matuška, Pivovar Zhůřák, Klášter Želiv, Purkmistr, Pivovar Neratov, Pivovar Podlesí, Pivovar Kladno Kročehlavy, Pivovar Holendr, Pivovar Lyer, Pivovar a restaurace Faltus, Pivovar Strahov, Soběslavský pivovar, Šumavský pivovar Vimperk, Pivovarský dům Poupě, Pivovar Uhříněves, Pivovar Obora, Vinohradský pivovar, Pivovar Potmehúd, Pivovar Červený vlk, Pivovar – Slavičín, Bad Flash Beers, Pivovar Hostomice pod Brdy, Pivovar Maxmilian, Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., Podřipský rodinný minipivovar, Pivovar Řevnice, Pivovar Kristýna, Pivovar Ládví Cobolis, Únětický pivovar, Topolský pivovar, Pivovar Malenovice, Knížecí pivovar Plasy, Zmolský pivovar Višňové, Pivovar Tahoun.

„Super, toto jsme nečekali. Překvapila nás skvělá organizace, kvalitní pípy, úžasná návštěvnost, rozmanitý výběr pivovarů, krásná lokace a pořadatelé zařídili i úžasné počasí,“ usmívá se Ondrej Seifert z pivovaru Tahoun a dodává: „Festival minipivovarů na Pražském hradě je pro nás skvělá propagace, jsme poměrně nový pivovar, tak jsme moc rádi, že jsme o nás mohli lidem povědět.“
„Jsem nadšený, že i přes všechny těžkosti, kterým v posledních letech minipivovary čelí, jsme na Festivalu minipivovarů ukázali, že náš obor žije dál a mohli jsme to společně oslavit. Pivovarství je totiž náš národní poklad a bez něj by byl náš společenský život velmi chudý a ve vážném ohrožení,“ dodává závěrem Michal Voldřich.

  1. ročník vypukne 13. června ve 13:13. Těšíme se na vás.

www.minipivo.cz