Slavný český cukrář a ambasador značky Ahmad Tea – Josef Maršálek – přijal pozvání navštívit moderní továrnu Ahmad Tea v Nanchangu (provincie Jiangxi) – srdce světové produkce zelených čajů. V nové budově o rozloze podobné pěti fotbalovým hřištím dokáží ročně zpracovat více než 5 000 tun čajových lístků. Kontrola kvality čaje zde probíhá až sedmkrát ve speciálních laboratořích. I díky tomu chutná zelený čaj Ahmad Tea tak lahodně.
Na své poslední cestě se Josef Maršálek ocitl u kořenů tisícileté tradice, zelený čaj má totiž v Číně historii sahající přes 5 000 let. Dozvěděl se o legendě císaře Šen-nunga, jemuž náhodou spadl čajový list do šálku s vroucí vodou, čímž vznikl pozoruhodný nápoj zlatavé barvy a osvěžující chuti. V továrně Ahmad Tea v Nanchangu mu odborníci ukázali tradiční i moderní techniky zpracování.
„Lístky se v Číně tradičně praží na pánvi, čímž se zastaví oxidace a zachová se svěže zelená barva, k tomu se také rolují nebo krájí, aby se uvolnily enzymy a čaj vytvaroval do potřebného tvaru. Celý proces probíhá pod přísným dohledem – výrobek projde až sedmi kontrolami kvality, než opustí halu,“ popisuje své zážitky Josef Maršálek.
Známý český cukrář se také seznámil s výrobou jasmínového čaje, při které se čajový základ promíchává s čerstvě nasbíranými květy. Jasmínové květy se sbírají zrána, těsně před rozkvětem. Květy se poté začnou samovolně otevírat a uvolňovat vůni, které obohatí čajové lístky. Když aroma z květů vyprchá, nahradí se čerstvými, aby měl čaj tu správnou chuť.
„Z této inspirativní cesty jsem si přivezl nejen další zajímavé poznatky a zážitky, ale i unikátní recept na tradiční čínský dezert, o který se s vámi rád podělím. Jedná se o jemné lepkavé kuličky z rýžové mouky plněné sladkou pastou ze sezamu a arašídů, které se servírují v aromatickém vývaru z jasmínového čaje. Čaj dezert nádherně osvěží a dodá mu také hloubku a jemnost,“ láká na nový dezert ve spojení s jasmínovým čajem Ahmad Tea Josef Maršálek.

TANG YUAN – tradiční čínský dezert
Recept na 4 porce
Suroviny na těsto:
150 g mouky z lepkavé rýže
80 ml vařícího jasmínového čaje
60 ml vlažné vody
Suroviny na náplň:
75 g černého sezamu
20 g pražených arašídů
40 g másla
25 g medu
25 g cukru
1 g soli
(pro fajnšmekry: 30 g stříhané goudy)
Suroviny k servírování:
Jasmínový čaj Ahmad Tea
Postup:
- Sezam, arašídy a cukr rozmixujeme najemno. Přidáme med, měkké máslo a sůl a rozmícháme dohladka. Tuto hmotu necháme v lednici zatuhnout.
- Následně jí rozdělíme na 16 kousků a z každého vytvarujeme kuličku. Do ní můžeme přidat několik kousků nastrouhané goudy. Kuličky dáme následně do lednice ztuhnout.
- Do mísy dáme rýžovou mouku a postupně přidáme vařící jasmínový čaj v několika dávkách, vidličkou a nebo hůlkami zapracujeme.
- Poté postupně přidáváme vlažnou vodu a hněteme, dokud nezískáme polopevné těsto, které má podobnou konzistenci jako plastelína a nebo těsto na těstoviny. Necháme přikryté 30 minut odpočinout.
- Odpočinuté těsto rozválíme na delší váleček, rozdělíme ho na 16 dílků a do každého zabalíme studenou kuličku sezamové náplně.
- Knedlíčky vkládáme do vroucího vody a vaříme na velmi mírném plamenu.
- Když knedlíčky vyplavou na hladinu, pokračujeme ve vaření dalších 5 minut.
- Knedlíčky opatrně vyjmeme a podáváme v jasmínovém čaji Ahmad Tea. Podle potřeby můžeme dosladit medem.
Zdroj a foto: https://www.ahmadtea.cz/