Karlovarský Grandhotel Pupp v pondělí 30. června hostil napínavé klání o vítězství v národním kole nejprestižnější světové kuchařské soutěže Bocuse d’Or. Do soutěžních kuchyní se postavili tři mladí profesionální kuchaři se svými týmy a před zraky diváků a porotců během 5 hodin a 35 minut kompletně připravili dva teplé pokrmy servírované na podnos a na talíř. Rozhodnutím mezinárodní jury se vítězem stal Dominik Unčovský, druhé místo vybojoval Vojtěch Petržela a třetí místo obsadil Štěpán Zouzal.

„Dominik dokázal perfektně zúročit zkušenosti nabyté za poslední dva roky od jeho prvního vítězství. Evropské kolo ho hodně posunulo a celý tým Bocuse d`Or se těší, že v nastávajícím evropském kole zabodujeme. Nicméně gratuluji všem a děkuji za neuvěřitelnou práci, kterou věnovali přípravě. Jsou inspirací pro novou generaci gastronomů, přesně tak, jak to měl rád Paul Bocuse,“ komentuje výsledky ředitel Bocuse d‘Or Czech Adam Eliáš.

Degustační porota, technická porota a VIP porota složená z renomovaných profesionálů, osobností mezinárodní gastroscény hodnotila především chuť, prezentaci a originalitu pokrmu, ale také zpracování a výtěžnost surovin, čistotu pracoviště či dodržení stanoveného časového limitu. Vítěz zspolu s prestižním titulem získal šanci postoupit do evropského kola Bocuse d’Or, ze kterého vede cesta do světového finále. Národní kolo v Grandhotelu Pupp ozdobil bohatý doprovodný program plný mimořádných gastronomických zážitků, včetně exkluzivního Bocuse d’Or Restaurantu.

Vítěz českého národního kola Bocuse d’Or 2025
Dominik Unčovský se učil od renomovaných profesionálů – coby začínající kuchař v Pražském kulinářském institutu asistoval při tvorbě kuchařských knih Romana Vaňka a Zdeňka Pohlreicha. V následujících letech pracoval v podnicích zvučných jmen, jako je La Finestra in Cucina, Sanscho a Mánes, vyzkoušel také kuchyně horských hotelů v Alpách a Jeseníkách a absolvoval měsíční stáž v Indii. Nyní je ambasadorem makro akademie. Vloni v květnu se Dominik stal vítězem českého národního kola Bocuse d’Or a následně byl spolu se svým týmem vybrán, aby reprezentoval Českou republiku v evropském finále Bocuse d´Or v norském Trondheimu.
O BOCUSE D‘OR:
Francouzský šéfkuchař Paul Bocuse vytvořil v roce 1987 mezinárodní kuchařskou soutěž Bocuse d’Or, aby rozšířil povědomí veřejnosti o mimořádné oddanosti, tvrdé práci a preciznosti, kterých je zapotřebí k přípravě těch nejlepších pokrmů. Bocuse d’Or se koná každé dva roky ve francouzském Lyonu. Do finále soutěže je vybráno 24 zemí, tým každé země se skládá z jednoho kuchaře a jednoho asistenta, tzv. commis. Odborná porota hodnotí celkovou harmonii chutí v pokrmu, prezentaci talíře, použité techniky a efektivitu práce týmů. Jde o postupovou soutěž: národní kolo – kontinentální kolo – světové finále. Vítěz národního kola však nepostupuje automaticky do evropského kola.
Bocuse d’Or Czech 2025
Generální partner a dodavatel surovin: Makro ČR
Mediální partner: časopis Apetit
Event and hospitality partner: BPR