Největší a nejstarší festival filmů pro děti a mládež na světě nabídne letos divákům 293 snímků z 55 zemí světa. V roli Young Stars se představí Anna Fialová, Darija Pavlovičová, Filip Březina a Adam Mišík. 64. Zlín Film Festival zahájí světová premiéra dokumentu Velký finále PSO. Akce se koná v termínu 30. května až 5. června.

Šedesátý čtvrtý ročník filmového festivalu přinese jako každoročně festivalovým návštěvníkům ve Zlíně pestrý a zajímavý filmový program z různých koutů světa a celou řadu doprovodných aktivit pro všechny generace v kulisách baťovského Zlína. V rámci svého programu připomene i velká výročí filmových režisérů, kteří část své tvorby věnovali dětem. „Vzpomínat budeme během festivalu na Oldřicha Lipského, Karla Kachyňu a Františka Vláčila, kteří by letos oslavili sto let od narození. Neopomeneme devadesáté narozeniny první dámy dětského filmu, režisérky Věry Plívové-Šimkové, které oslaví 29. května, a osmdesáté narozeniny dramaturga Jana Gogoly,“ upozornil prezident Zlín Film Festivalu Čestmír Vančura.

Zlín Film Festival je tradičně především o pestré filmové nabídce a možnostech vidět na velkém plátně filmy pro děti a mládež, které zpravidla nikde jinde, než ve festivalovém Zlíně nemohou diváci vidět. V šesti soutěžních sekcích se představí 126 filmů, dalších 167 v sekcích mimosoutěžních. Do Zlína tak doputuje celkem 293 filmů z 55 zemí světa, řada z nich ve světových premiérách. Jsou mezi nimi zastoupeny i exotické krajiny, jako jsou Filipíny, Kolumbie, Ekvádor, Kypr nebo třeba Thajsko. Do Zlína je doprovodí i početné filmové delegace složené z režisérů, producentů a dalších tvůrců. „Z pozice respektovaného mezinárodního festivalu se snažíme přivézt nejnovější produkci, a to byl letos trochu oříšek, protože především v Evropě se v oblasti kvalitního dětského filmu tolik nedařilo. O to více mě těší, že můžeme našim divákům nabídnout více filmů s nádechem exotiky – tedy něco, co se skutečně moc nevidí,“ vysvětlila umělecká ředitelka Markéta Pášmová a dodala: „V mimosoutěžním programu se mimo jiné zaměřujeme na web seriály pro teenagery a zařazením sekce Vzhůru na olympiádu budeme reflektovat i blížící se sportovní svátek.“

Českou republiku bude v soutěžích letos zastupovat především dokumentární tvorba. V sekci celovečerních dokumentů pro mladé publikum se ve světové premiéře představí snímek Velký finále PSO režiséra Dominika Kalivody. V téže sekci bude uveden také dokument Dakar Sistaz režiséra Jana Těšitele. V soutěži krátkých animovaných filmů pro děti bude Česká republika zastoupena 8 tituly a světová premiéra čeká snímek Všechno, co jsme nestihli režisérky Marty Prokopové. Sedm českých studentských filmů bude uvedeno v soutěži Zlínský pes.

Festival i letos vytváří prostor pro mezinárodní networking filmových profesionálů během Zlín Industry Days. Jedná se o odborný program, který je jako jediný v ČR kontinuálně zaměřený na podporu tvorby pro děti a mládež. Pedagogům bude zase věnovaný tématy i osobnostmi nabitý konferenční blok Děti bez hranic¿

Zlín Film Festival oficiálně odstartuje 30. května v 10.00 hodin českou premiérou norského filmu Lars je LOL. Dojemný, vtipný a nápaditý film režiséra Eirika Sæter Stordahla vypráví o důležitosti přátelství, o jinakosti a snaze zapadnout mezi vrstevníky. Během slavnostního večerního zahájení pro dospělé bude potom uvedena světová premiéra již zmíněného českého dokumentu Velký finále PSO mladého režiséra Dominika Kalivody. „Kromě až trochu hollywoodského příběhu o nadšencích z maloměsta, kteří se vydávají na velká pódia, je snímek osobní výpovědí obyčejných mladých lidí o světě kolem nás,“ uvedl ke snímku samotný režisér.

Na mladou generaci se zaměřuje i speciální projekt Young Stars, v rámci něhož organizátoři festivalu představují herce se slibnou hereckou budoucností, kteří mohou oslovit mladé diváky, inspirovat je a být pro ně motivací. Letos se v této roli objeví ve Zlíně Anna Fialová, Darija Pavlovičová, Filip Březina a Adam Mišík. Na návštěvu festivalu ve Zlíně se všichni těší. „Já mám Zlín moc rád, moje bývalá přítelkyně bydlela kousek od Zlína, takže jsem tady dřív často jezdil. Je to krásné a estetické město,” potvrdil Filip Březina.

Tématům pro mladé se ovšem bude věnovat i doprovodný program festivalu. „V rámci teens zóny připravujeme opět nejen filmové projekce pro tuto generaci, ale také VR kino, besedy z cyklu Život je takovej a řadu koncertů. Prostor letos dostanou i samotní studenti, kteří budou bavit své vrstevníky v sobotu během Noci studentských kapel,“ řekla výkonná ředitelka Zlín Film Festivalu Jarmila Záhorová.

Stejně jako v předchozích letech bude součástí festivalu i další program a aktivity na řadě míst ve Zlíně, které poskytnou zábavu, poučení i příležitost pro smysluplné trávení společného volného času pro celou rodinu. Neodmyslitelnou součástí festivalu je unikátní aukce klapek, jejíž výtěžek poputuje prostřednictvím Nadačního fondu FILMTALENT Zlín na podporu mladých filmařů a začínajících tvůrců. Tradiční součástí bude i Festivalový půlmaraton MONET+ Zlín a Festivalový rodinný běh. Obě akce se uskuteční v neděli 2. června 2024.

O tom, které snímky si nakonec odvezou ze 64. Zlín Film Festivalu ocenění, budou i letos rozhodovat odborné poroty. Mezi celkem 15 porotci ze 12 zemí světa budou například režisér a scenárista Adam Sedlák, dramaturgyně Anna Vášová, animátorka a výtvarnice Lucie Sunková, režisér a scenárista Damián Vondrášek nebo švédská scenáristka Jessika Jankert a další.

Zlatý střevíček od prezidenta festivalu na slavnostním zahájení 30. května převezme režisér Hynek Bočan, v závěru festivalu na galavečeru 5. června potom herec Bolek Polívka.

Festival oficiálně uzavřou Ozvěny Zlín Film Festivalu, které se letos uskuteční nejen v Mikulově, v termínu od 11. do 13. června 2024, ale také v 15 dalších městech po celé ČR, přičemž v kinech od 6. do 30. června budou uvedeny vybrané festivalové snímky.

Zlín Film Festival – Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež je nejstarší a v současnosti největší filmovou přehlídkou svého druhu na světě. Jeho prestiž se rok od roku zvyšuje nejen v rámci České republiky, ale také v zahraničí. Svědčí o tom i celá řada pozvání a účastí zástupců ZFF do porot mezinárodních festivalů v Lotyšsku, Německu, Polsku, Řecku, Indii a dalších zemích světa a velký zájem o filmovou dramaturgii festivalu.

Pořadatelem festivalu je společnost FILMFEST, s.r.o., která je vedle samotného filmového festivalu také zřizovatelem Nadačního fondu FILMTALENT ZLÍN, provozuje platformu Zlín Fest Screen, spravuje stálou expozici zlínského filmu pod názvem Kabinet filmové historie na Filmových ateliérech. Loni uspořádal FILMFEST také 2. ročník Zlínského filmového víkendu, pravidelně organizuje filmové příměstské tábory a v rámci filmového festivalu realizuje i Festivalový půlmaraton MONET+ Zlín, eventy pro partnery a další akce a projekty.

www.zlinfest.cz