Nejen nepříjemné, ale i nebezpečné – odlesky slunečního svitu odrážející se od vodní hladiny či mokré silnice mohou způsobit i dopravní nehody. Nemusíme ovšem zacházet do extrému, abychom si uvědomili, že polarizační sluneční brýle jsou velmi pohodlné. Dokážou redukovat nežádoucí odlesky, což uleví našim očím.

Nejdůležitější funkcí polarizačních čoček ve slunečních brýlích je snižování odlesků od slunce, které se odrážejí od horizontální plochy. Mají totiž speciální povrchovou úpravu, okem neviditelný filtr, jenž dokáže blokovat jakékoliv odlesky. Filtr funguje jako velmi natěsnané mříže na okně – svými mezerami nepropustí nic dlouhého a vodorovného.

„Jakmile si nasadíte polarizační sluneční brýle, můžete mít pocit, že vidíte ostřeji. Barvy působí živějším dojmem. Polarizační skla totiž dokáží zvýšit kontrast mezi jednotlivými odstíny a dokonce také snížit příznaky únavy očí,“ vysvětluje KláraKašparová DiS., diplomovaný oční optik OptikDoDomu.cz, výrobce a prodejce slunečních a dioptrických brýlí, který poskytuje službu objednat si vyškoleného optika zdarma přímo domů. „Polarizační brýle umíme zhotovit i v dioptrické variantě přímo na míru. Všechny naše dioptrické polarizační čočky jsou vždy opatřeny povrchovými úpravami, jako jsou antireflex, tvrzení a hydrofobní úprava, které zajišťují dobré vlastnosti čočky.“

V jakých situacích vám bude rozhodně lépe s polarizačními slunečními brýlemi?

1. Během řízení – odraz od mokré vozovky nebočelních skel ostatních aut může způsobit oslnění vedoucí k dopravní nehodě. Oslepený řidič nedokáže dobře zareagovat.  

2. Když sportujete – budete mít lepší postřeh i pocit ze hry, protože si nenecháte zkazit výsledky nepříjemným oslněním, které zkresluje situaci.

3. Při čtení i dalších činnostech u bazénu, rybníku, řeky… – nepříjemné odrazy od vodní hladiny vás mohou rušit nejen při čtení, ale také při hraní her, poklízení, zalévání zahrady apod.

4. Během rybaření – ač se to nezdá, rybaření vyžaduje velkou koncentraci, a pokud se koukáte na vodní hladinu bez polarizačních slunečních brýlí, můžete mít brzy unavené oči. Polarizační čočky navíc lépe uvidíte i skrze vodní hladinu.

5. Za nepříznivého počasí – pokud je temno, zataženo, volte polarizační brýle se světlejšími čočkami. Bude vám v nich lépe, protože uvidíte barvy krásně ostře, což vám zlepší náladu.

Jak odhalit, zda jsou vaše brýle polarizované?

Polarizační čočky mívají obvykle téměř všechny kvalitní sluneční brýle. Můžete ovšem zkusit jednoduchý trik.

„Vezměte si sluneční brýle do drogerie nebo optiky. Půjčte si z regálu polarizační sluneční brýle. Umístěte čočku svých slunečních brýlí pod úhlem 90 stupňů k čočce slunečních brýlí z obchodu. Pokud čočky ztmavnou nebo téměř zčernají, jsou vaše sluneční brýle polarizované,“ dodává Klára Kašparová DiS., diplomovaný oční optik OptikDoDomu.cz.