Už 27. a 28. 4. 2024 se uskuteční na Kamenné scéně Divadla Ungelt české premiéry severoirské komedie Vzhůru ke hvězdám.

Dvě pečovatelky, kterým se obyčejná směna zvrhne v neobyčejnou patálii, budou hrát Iva Pazderková Petra Nesvačilová. Originální duo se na divadelním jevišti potkává poprvé.

Pro Ivu Pazderkovou bude tato inscenace premiérou na prknech Divadla Ungelt, což se nedá tvrdit o herečce Petře Nesvačilové, která v Ungeltu nejen zdomácněla, ale spolu s Davidem Švehlíkem, Richardem Krajčem a Terezou Brodskou patří k těm „ungelťáckým hercům“, které na žádném jiném jevišti neuvidíte (Petra Nesvačilová v Ungeltu hraje ještě ve Skořápce a Tanečních hodinách).

Hru napsala belfastská dramatička Marie Jones, která se proslavila jak na londýnském West Endu, tak na newyorské Broadwayi. Na obě české premiéry Vzhůru ke hvězdám přiletí – už potvrdila účast. Vznik této své hry z roku 2012 nám přiblížila takto:

„Dvěma mým kamarádkám herečkám se nedařilo najít práci, a tak mě požádaly, abych pro ně něco napsala. Souhlasila jsem, protože obě jsou vtipné a talentované. Na několik dní jsme vyrazily na autorské soustředění, kde nás napadl námět na hru o dvou pečovatelkách. Každá z nás dobře věděla, jaké to je pečovat o stárnoucí rodiče. Věděly jsme také, jakou práci pečovatelky vykonávají. Vyprávěly jsme si všechny zažité dojemné i komické historky, přičemž jsme ale nikdy nezapomněly, jak těžká a podhodnocená pečovatelská práce je.“

Režie komedie se ujal umělecký šéf a dramaturg Divadla Ungelt Pavel Ondruch. Ke hře dodává:

„Marie Jones se z uznávané herečky vypracovala na jednu z nejrespektovanějších severoirských dramatiček. Ve své průlomové hře z roku 1999 Plný kapsy šutrů (která se jako jediná hrála i v ČR) dokázala, že umí – tak, jak je pro píšící herce typické – myslet nejen za postavy, ale i – a to u píšících herců typické není – za celek. Vzhůru ke hvězdám má kromě skvělých (anti)hrdinek výborně pointované a rytmicky vystavěné dialogy i funkční a překvapivý situační rámec. Jones tak propojila dva zdánlivě protikladné vlivy: groteskní, černokomediální irské drama ve stylu Martina McDonagha a francouzskou frašku se všemi jejími nepravděpodobnými náhodami a událostmi, které se metodou sněhové koule nekontrolovatelně řítí až k šokujícímu závěru.“

Divadlo Ungelt

Autor: Marie Jones Režie: Pavel Ondruch

Hrají: Iva Pazderková a Petra Nesvačilová

Výprava: Marek Cpin Překlad: Zuzana Josková Hudba: Beata Hlavenková

České premiéry: 27. a 28. 4. 2024

Vstupenky k dispozici zde: divadloungelt.cz