Správné složení těla je klíčové pro dosažení optimálního zdravotního stavu. Více než 1850 fitness nadšenců se zapojilo do nedávno probíhající kampaně “Daruj tuk cvičením a přivítej své zdravé já” ve fitness centrech Form Factory po celé České republice. Tato kampaň, která zahrnovala možnost využití přístroje InBody pro měření tělesného složení zdarma, oslovila lidi, kteří se chtěli zbavit nadbytečných kilogramů a vést zdravější životní styl.

Hlavním tématem této kampaně byla otázka tělesného tuku a jeho vliv na celkové zdraví. Odbornice na výživu zdůraznila, že tuky jsou nezbytné pro správnou funkci těla, ale je také důležité správně rozumět tomu, jakým způsobem se ukládají a jak ovlivňují naše zdraví.

Jedním z klíčových nástrojů, které Form Factory nabízí svým členům, je přístroj InBody, který poskytuje detailní informace o tělesném složení. “Právě díky měření přístrojem InBody mohou naši členové zjistit, jak na tom jejich tělo doopravdy je a kde je třeba zapracovat, aby bylo zdravější,” dodala. “Tento přístroj nám poskytuje cenné informace o množství tuku, svalové hmotě, vodě v těle a dalších parametrech, které nám pomáhají navrhnout efektivní cvičební a výživový plán.”

Přístroj InBody je schopen poskytnout detailní informace o složení těla. Tato zařízení využívají bioelektrickou impedanci, což znamená, že provádějí analýzu tělesného složení na základě elektrického proudu, který prochází tělem. Pomocí této technologie dokáže přístroj InBody poskytnout komplexní a přesné informace o struktuře těla, což umožňuje lékařům, trenérům a jednotlivcům lépe porozumět jejich fyzické kondici a zdravotnímu stavu.

Ti, kteří se zapojili do kampaně a využili měření přístrojem InBody, sdílejí své pozitivní zkušenosti. “Jsem moc ráda, že jsem si kampaně v metru všimla a sama se výzvy zúčastnila,” říká jedna z klientek Form Factory. “Během svátků jsem přibrala více, než jsem chtěla, ale právě díky měření přístrojem InBody jsem zjistila, jak na tom mé tělo doopravdy je. Na základě vyhodnocení, jsem si nechala připravit tréninkový plán od jednoho z trenérů a vidím první výsledky. Největší odměnou je pro mě pocit, že jsem uvnitř sebe zdravější a při pohledu do zrcadla sebevědomější,” prozradila Hana Brunclíková.

Form Factory je nadšené z úspěchu své kampaně a doufá, že povzbudila lidi k aktivnímu životnímu stylu a vědomému přístupu k vlastnímu zdraví. S koncem této kampaně věří, že lidé budou nadále pokračovat ve své cestě ke zdravějšímu a šťastnějšímu životu.

Jaké procento tuku je ideální u ženy?
Ženy mají přirozeně vyšší podíl tuku v těle než muži, přičemž hormonální systém je u žen na tuku výrazněji závislý. V extrémních případech nedostatku tuku hrozí ztráta menstruace, hormonální nerovnováha a poruchy funkce štítné žlázy, které vyžadují dlouhodobou léčbu.

Vážný nedostatek tuku u žen je obvykle signalizován hranicí 12%. Tento úroveň často dosahují pouze profesionální sportovkyně v disciplíně bikiny fitness, ale pro běžnou populaci by bylo dosažení tak nízkého procenta velmi obtížné. Optimalizace tělesného tuku u žen se pohybuje v rozmezí 18-30%. Tato škála poskytuje dostatek flexibility, aby každý jedinec mohl nalézt své ideální procento tuku v těle. Nadváha u žen je obvykle definována od 30% tělesného tuku, zatímco obezita nastává při překročení hranice 35%.

Jaké procento tuku je ideální u muže?
Muži jsou schopni správně fungovat s nižším procentem tělesného tuku než ženy. Vážný nedostatek tuku u mužů je zaznamenán při dosažení hranice nižší než 5%. Tento extrémní stav je typický spíše pro závodní kulturisty a profesionální sportovce. Optimalizované množství tuku v těle u mužů se pohybuje v rozmezí 8-20%. Toto široké spektrum umožňuje individuální přizpůsobení podle potřeb a cílů jednotlivce. Nadváha u mužů je obvykle diagnostikována při překročení hranice 20% tělesného tuku, zatímco obezita je identifikována při přesáhnutí 25% tuku v těle.

Jak dosáhnout optimálního množství tuku v těle?
Pro dosažení ideálního podílu tuku v těle je klíčová vyvážená strava. Je důležité volit potraviny bohaté na nutriční hodnoty a preferovat nenasycené mastné kyseliny, jako jsou ořechy, semínka, avokádo a ryby. Snažte se minimalizovat příjem nezdravých tuků z fastfoodů a smažených pokrmů. Důležitá je také pravidelná fyzická aktivita, která pomáhá udržovat zdravou hladinu tělesného tuku a zlepšuje celkovou kondici.

Zdroj a foto: www.formfactory.cz