Již po 60. se letos brány holešovického Výstaviště otevřou, aby opět po roce přivítaly návštěvníky tradiční Matějské pouti. Její zahájení proběhne 24. února. Atrakce budou veřejnosti k dispozici až do 14. dubna 2024. A i letos se mohou návštěvníci těšit na mnoho novinek, mezi kterými nebude chybět ani evropský unikát.

SLAVNÁ HISTORIE MATĚJSKÉ POUTI aneb vzpomínka na nejslavnější pražskou pouť, pouť Matějskou, s tradicí několika staletí.

Tradice konání Matějské pouti je v Národní knihovně archivována od roku 1595, dalo by se tedy říci, že v roce 2024 je jí již úctyhodných 429 let! Slavnou se stala proto, že byla první jarní poutí v Praze, oslavou svátku sv. Matěje 24. února. Matějská pouť je rovněž první jarní poutí v Evropě.

Původní poutě byly v okolí kostelíka v blízkosti Hanspaulky, ale prostranství bylo malé a tak se stánky a kolotoče zvolna posouvaly až k nynějšímu Vítěznému náměstí (tzv. Kulaťák) do míst, kde jsou dnes Vysoké školy a pak ještě dál, až k nynější stanici metra Hradčanská. Po výstavbě Vysokých škol Matějská pouť na Kulaťáku skončila. V roce 1960 se konala v různých lokalitách Prahy. V roce 1963 se pouť přesunula ke Stromovce do areálu Výstaviště Praha Holešovice.

Matějská pouť v pražském PKOJF(Park kultury a oddechu Julia Fučíka)

Přes sto atrakcí, včetně unikátního kolotoče, který patří mezi ty největší svého druhu v Evropě. Tak přesně na to se letos mohou těšit návštěvníci nejslavnější české poutě, která se každoročně na přelomu února a března vrací ha pražské výstaviště, Jde o 65 metrů vysoký Airborne, největší kolotoč svého druhu v Evropě, s lavicí otáčející se na kyvadle do všech směrů.

Matejska pout 3

Zatímco Airborne nadchne především adrenalinové nadšence, nebude chybět ani 80metrový řetízák Around The World XXL, horská dráha Super Mouse nebo Joker extrem. Chybět nebudou klasické holandské atrakce a Obří kolo.

„Samozřejmě zde máme všechny ostatní atrakce, na které jsou lidé zvyklí,“ říká za pořadatele Václav Kočka starší s tím, že atrakce v areálu již stojí. Mezi novinky se řadí Big Splash, tudíž vodní dráha, Base Jumper XXL či nejnovější verze obřího řetízkového kolotoče Aeronaut, dále v horním areálu atrakce s názvem Samba.

Cena víkendového vstupného nemění a zůstává 30 korun na osobu, o cenách atrakcí a občerstvení projednávali s provozovateli a měli by letos zůstat stejné jako v loňském roce. “Zdražování jsme projednávali s majiteli atrakcí. Aktuálně budou atrakce za stejné ceny jako v loňském roce,” říká za pořadatele Eva Kočková. Víkendové vstupenky jsou k dostání přes portál Ticketportal, nebo na místě v pokladnách u všech vstupů na Matějskou pouť.

Matějská pouť probíhá:  25.2. 2023 – 10.4. 202

I letos se návštěvnici do areálu dostanou nejen Hlavním vstupem z ulice u Výstaviště, ale také z ulice Za elektrárnou a z parku Stromovka. Dobrou zprávou je, že atrakce v horní části areálu zůstaly zachované jako tomu bylo v loňském roce.

Tradiční den pro handicapované a děti z dětských a azylových domovů proběhne 18. března. Stejně jako v minulých letech, i letos budou mít děti atrakce od 11 do 14 hodiny zdarma a následovat bude koncert na Křižíkově fontáně. I letos budou organizátoři Matějské poutě spolupracovat s nadací Šťastná hvězda
Matějská pouť začíná: 24.2. 2024 – 14.4. 2024

Provozní doba pouti: út – pá 12-21 hod. so, ne a svátky 10-22 hod., víkendové vstupné 30Kč so, neděle a svátky (ZTP a ZTP/P zdarma , děti do 120cm zdarma)
Den pro handicapované a děti z dětských domovů : 18.3. 2024 11 – 14 hod. atrakce zdarma poté koncert na Křižíkově fontáně.

Prodej vstupenek přes ticketportal.